Hamid Karzai
0

"U napadu ubijeni civili, a ne pobunjenici"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao je da su u zračnom napadu koji je NATO u četvrtak izveo na konvoj vozila na sjeveru zemlje poginuli civili, a ne pobunjenici, kako je saopćio Sjevernoatlantski savez.

NATO je objavio da je u bombardiranju jednog konvoja vozila u distriktu Rustak u provinciji Takhar na sjeveru Afganistana ubijeno ili ranjeno 12 pobunjenika, među kojima jedan zapovjednik talibana i lokalni vođa pobunjeničke skupine Islamski pokret Uzbekistana, koja je saveznik talibana.

Karzai, koji je u više navrata upozoravao da civilne žrtve ugrožavaju borbu protiv pobunjenika objavio je saopćenje u kojem osuđuje napad i tvrdi da su žrtve aktivisti koji su sudjelovali u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore koji se održavaju 18. septembra.

Afganistanski predsjednik je kazao da je 10 aktivista ubijeno, dok su dva ranjena, naveo je Associated Press.

Guverner Takhara Abdul Jabbar Taqwa rekao je da je napad očito bio pogreška, zato što u konvoju kandidata Abdula Wahida Khorasanija nije bilo uzbečkih terorista, stranaca, ni pripadnika Islamskog pokreta Uzbekistana.

"U ovoj oblasti uopće nema talibana. Sve žrtve su radile u Khorasanijevoj predizbornoj kampanji", izjavio je Taqwa.

Jedan glasnogovornik Sjevernoatlantskog saveza rekao je da je NATO upoznat s tvrdnjama kako su u napadu ubijeni civili i da će provesti detaljnu istragu o tome.