Liban
0

U napadu u Tripoliju 10 mrtvih

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Deset osoba, među kojima sedam vojnika, ubijeno je u bombaškom napadu izdvedenom u srijedu u Tripoliju, na sjeveru Libana, izjavio je zvaničnik službi sigurnosti.

Napad je izveden na dan dolaska u Siriju libanskog predsjednika Michela Suleimana, što je prva posjeta nekoga libanskog predsjednika toj zemlji nakon sirijskog povlačenja iz Libana 2005.

"Deset osoba, među kojim sedam vojnika libanske vojske je ubijeno, a 24 osobe su ranjene u napadu" u ulici Massarif, u centru Tripolija, izjavio je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman, javio je AFP.

Bomba je eksplodirala u blizini autobusa u kojem je bilo i civila i vojnika, u jutarnjim satima kada su ulice pune ljudi koji idu na posao.

Napad je izveden dan nakon što je parlament glasao za povjerenje libanskoj vladi nacionalnog jedinstva koju predvodi Fuad Siniora.

Agencija Reuters podsjeća da je Tripoli proteklih sedmica bio poprištem vjerskog nasilja u kojem je život izgubilo ili je ranjeno više desetaka ljudi.

Nedaleko od toga grada je palestinski izbjeglički logor Nahr al-Bared u kojem su prošle godine izbili krvavi sukobi između libanskih snaga i pripadnika grupe Fatah al-Islam, bliske Al-Qaidi, u kojima je poginulo 170 libanskih vojnika.