Teroristi Al-Shabaaba
13

U napadu u Somaliji poginulo 54 vojnika mirovne misije Afričke unije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najmanje 54 pripadnika mirovnih snaga Afričke unije ubijeno je kada su militanti prošle sedmice napali bazu ugandskih jedinica u Somaliji, rekao je ugandski predsjednik Yoweri Museveni.

"Otkrili smo beživotna tijela 54 pala vojnika, uključujući zapovjednika", rekao je Museveni u izjavi objavljenoj na njegovom službenom Twitteru kasno u subotu.

Al-Shabaab, koji već više od desetljeća vodi smrtonosnu pobunu protiv krhke središnje vlade Somalije, preuzeo je odgovornost za napad u zoru 26. maja.

Militanti su se autom natovarenim eksplozivom dovezli u bazu u Bulo Mareru, 120 km jugozapadno od glavnog grada Mogadiša, što je dovelo do pucnjave, rekli su lokalno stanovništvo i somalijski vojni komandant za AFP.

Broj žrtava jedan je od najvećih dosad otkako su provladine snage potpomognute snagama AU poznatim kao Atmis prošlog augusta pokrenule ofanzivu protiv al-Shabaaba.

Museveni je prošle sedmice rekao da je početna panična reakcija na napad pridonijela broju mrtvih.

"Grešku su napravila dva komandanta, major Oluka i major Obbo, koji su naredili vojnicima da se povuku", rekao je Museveni u izjavi, dodajući da će se suočiti s optužbama na vojnom sudu.

Međutim, "naši vojnici pokazali su nevjerojatnu otpornost i reorganizirali su se, što je rezultiralo ponovnim zauzimanjem baze", dodao je.

Snage Atmis od 20.000 pripadnika imaju ofanzivniji zadatak od svog prethodnika, poznatog kao Amisom. Snage dolaze iz Ugande, Burundija, Džibutija, Etiopije i Kenije, a trupe su raspoređene u južnoj i centralnoj Somaliji.

Njihov cilj je predati sigurnosne odgovornosti somalskoj vojsci i policiji do 2024. godine.