Svijet
0

U napadu talibana na pakistansku zračnu bazu stradalo 17 osoba

Klix.ba
Talibanski napadači rano jutros napali su zračnu bazu u Pakistanu i tom prilikom ubili najmanje 17 osoba, izjavio je glasnogovornik vosjke, dodavši kako je ovo najsmrtonosniji napad ove godine.

"Šesnaest osoba je smrtno stradalo u džamiji tokom molitve, dok je kapetan poginuo u protunapadu na napadače od kojih je 13 ubijeno", istakao je na Twitteru general major Asim Baywa, prenosi Reuters. Bilo je nejasno da li su stradali vojnici ili civili u napadu koji se dogodio u vojnoj bazi Badaher, koja se nalazi nedaleko od grada Peshewara.

"Teroristi su u vojnu bazu ušli na dva mjesta. Dejstvovali su iz blizine, dok je jedna grupa napala džamiju i tako usmrtila 16 vjernika", dodao je Baywa.

"Svi napadači su nosili eksploziv i bili su naoružani ručnim bacačima i puškama AK 47", izjavio je jedan od zvaničnika vojske.

Vojska pretražuje sela u okolini baze u rasponu od oko 10 kilometara južno od Peshewara. Odgovornost za napad odmah su preuzeli talibani, nakon što se obratio njihov glasnogovornik Muhammad Korosani.

"S ponosom preuzimamo odgovornost za napad na pakistansku zračnu bazu", rekao je Korosani.

Broj napada talibana u Pakistanu pao je za oko 70 posto ove godine, nakon što je pakistanska vojska pokrenula vojnu ofanzivu protiv talibana duž granice s Afganistanom.

Podsjećamo da su talibani u decembru prošle godine izvršili jedan od najtežih napada u Pakistanu kada su u školi u Peshewaru ubili oko 150 djece.