Velika intervencija
36

U napadu SAD-a i saveznika na Siriju korišteno 30 raketa, procjenjuje se šteta

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: EPA-EFE)
U napadu na Siriju korišteno je 30 raketa. Trećina ih je srušena, a u toku je procjena materijalne štete. Prema dosadašnjim informacijama u napadu nije bilo mrtvih. U Homsu su povrijeđena tri civila, a na drugim lokacijama šest sirijskih vojnika.

BBC piše da su britanski borbeni avioni napali dio grada Homsa u kojem se navodno nalazi skladište hemijskog oružja ili materijala za njegovu izradu. Osim nekoliko vojnih kompleksa, pogođen je i Sirijski naučno-istraživački centar koji je navodno proizvodio hemijsko oružje.

Detonacije su odjekivale i pograničnim područjem između Libanona i Sirije.

Visoki dužnosnik regionalnog saveza koji podržava vladu u Damasku rekao je za Reuters da su ciljana mjesta evakuisana prije nekoliko dana zahvaljujući upozorenju Rusije.

"Rusi su nas upozorili na ovaj napad pa su sve vojne baze evakuisane prije nekoliko dana", rekao je.

Sirija negira da je počinila napad hemijskim oružjem u Dumi. Negira to i Rusija koja je prethodnih dana upozoravala da mi intervencija SAD-a mogla dovesti do izravnog američko-ruskog sukoba.

Napad SAD-a sa saveznicima na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Bashara al-Assada. Zapad je posljednji put intervenisao prošle godine, također po Trumpovoj naredbi.