Svijet
0

U napadu pobunjenika ranjen predsjednik Istočnog Timora

FENA
Predsjednik Istočnog Timora Jose Ramos-Horta teško je ranjen u ponedjeljak ujutro iz vatrenog oružja kada su pobunjenici napali njegovu kuću u glavnom gradu Diliju, saopćila je vojska.

U tome napadu je ubijen vođa pobunjenika Alfredo Reinado, dok je jedan vladin vojnik teško ranjen, rekao je glasnogovornik vojske najmlađe azijske države Domingos da Camara, javio je Reuters.

Predsjednik Ramos-Horta je ozbiljno povrijeđen u stomak i uz pomoć australskih mirovnih trupa bit će prebačen u Australiju, izjavio je jedan njegov rođak.

Ramos-Horta je dobitnik Nobelove nagrade za mir i prvi premijer najmlađe države u svijetu koja je 1999. godine stekla nezavisnost od Indonezije.

Ubijeni vođa napada Reinado bio je u bijegu od 2006. kada je pobjegao iz zatvora na koji je bio osuđen pod optužbom za ubistvo, dezertiranje iz vojske i posjedovanje ilegalnog oružja.

On je predvodio pobunu protiv vlade 2006. godine kada je ubijeno 37 ljudi, a 150.000 stanovnika Ističnog Timora bilo primorano napustiti svoje domove zbog sukoba, dok su mir uspostavile strane trupe.

Ranije ovog mjeseca pobunjenici lojalni Reinadu napali su australske trupe koje su patrolirale Dilijem.