Nastavak tenzija
198

U napadu na tanker kod Omana ubijene dvije osobe, Izrael tvrdi da je Iran odgovoran

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izrael je optužio Iran da stoji iza napada na tanker, a tokom kojeg su ubijeni britanski i rumunski državljanin.

Napadnut je tanker MV Mercer Street, koji koristi kompanija Zodiac Maritime čije je sjedište u Londonu. To se desilo u trenutku kada je plovilo bilo u Arapskom moru kod omanske obale.

Iz spomenute kompanije, koja je u vlasništvu izraelskog brodskog magnata Eyala Ofera, su saopćili da provode aktivnosti kojima žele utvrditi šta se tačno desilo. Međutim, ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid je jučer za napad okrivio "iranski terorizam".

"Iran nije samo izraelski problem. Svijet ne smije da šuti", poručio je Lapid.

Nije poznato mnogo detalja o napadu na ovaj tanker koji je plovio pod liberijskom zastavom, a koji je u vlasništvu Japana. Iran još nije reagovao na izraelske optužbe.

Prema pisanju BBC-a, napad se desio u trenutku tenzija u ovom dijelu svijeta. U pojedinim izvještajima je navedeno da je napad izveden dronovima.

Iz britanske vlade su saopćili da pokušavaju "hitno utvrditi šta se desilo". Kompanija Zodiac Maritime je portvrdila da brodom upravlja njihova posada i da se nalazi na sigurnoj lokaciji pod pratnjom američke mornarice.

U proteklih nekoliko mjeseci bilo je više napada i na izraelske i na iranske brodove. Ove države su jedna drugu optuživale za napade. Izraelski ministar Lapid je pozvao na oštru reakciju. Izjavio je da se konsultovao sa britanskim ministrom vanjskih poslova Dominicom Raabom te da će se ovaj problem razmatrati pred Ujedinjenim nacijama (UN).

Pojedini mediji su objavili da je posljednji napad osveta za izraelski napad na aerodrom u Siriji. Sjedinjene Američke Države su "duboko zabrinute" zbog ovog napada.

Tanker se kretao iz Tanzanije prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a kako je objavio Zodiac Maritime, u trenutku napada nije prevozio naftu, piše BBC.