|

U napadu na restoran 47 mrtvih i 102 ranjena

U napadu na restoran 47 mrtvih i 102 ranjena
0
F
FENA
11.12.2008. u 15:08
0
komentara
0

dijeljenja
U napadu na restoran 47 mrtvih i 102 ranjena Foto: Reuters
Bombaš samoubica u četvrtak je ubio najmanje 47 ljudi u restoranu u blizini sjevernog iračkog grada Kirkuka, saopćila je policija.
Stotinu i dvije osobe su ranjene u eksploziji u kurdskom restoranu, oko pet km od Kirkuka, saopćila je policija za BBC.

Razlog napada još je nejasan, ali je Kirkuk dom za nasilnu mješavinu Kurda, Arapa i Turkmena. Eksplozija se desila dok muslimani slave Bajram (Eid al-Adha). Porodice su ručale u restoranu Abdullah, smještenom na glavnom putu prema Irbilu, kada se napad desio, saopćila je policija.

Zvaničnici i najmanje jedan svjedok izjavili su da je bombaš samoubica aktivirao pojas s eksplozivom usred restorana iako su navedene riječi jednog zvaničnika ministarstva unutrašnjih poslova kako je napad izazvan autobombom.

Također su se pojavili nepotvrđeni izvještaji da su u restoranu bili i kurdski zvaničnici koji su ručali s arapskim plemenskim starješinama.

Ogranak istog restorana u samom gradu Kirkuku bio je metom automobila bombe prošle godine kada je ubijeno 25 ljudi.

Iako su nasilni incidenti u Iraku u cjelini naglo opali u ovoj godini, područje oko sjevernih gradova Kirkuka i Mosula i dalje je opasno, javlja dopisnik BBC-a iz Bagdada Humphrey Hawksley.

Mosul je postao uporištem za pobunjenike inspirirane al-Qaidom koji su protjerani iz brojnih drugih dijelova zemlje, tvrdi dopisnik BBC-a. Napetosti u Kirkuku su tako visoke da pokrajinski izbori sazvani za veći dio Iraka za iduću godinu neće biti održani u tom gradu, dodaje on. Oko kontrole nad naftom bogatim Kirkukom spore se Arapi, Kurdi i Turkmeni.

Irački Kurdi vjeruju da bi oni trebali kontrolirati grad, koji ima kurdsku većinu, ali se nalazi van njihove poluatonomne sjeverne enklave. Arapi i Turkmeni tvrde, međutim, da bi grad trebao biti pod kontrolom centralne vlade.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.