U napadu Maoista 23 ubijenih

S
SRNA
13.11.2009. u 08:39
0
0
U napadu Maoista 23 ubijenih
0
U napadu Maoista 23  ubijenih Foto: AFP/File
Maoistički pobunjenici napali su i zapalili pilanu na jugu Filipina i u sukobima sa bezbjednosnim snagama ubijeno je 12 lica, izjavili su danas zvaničnici.
Portparol filipinske vojske major Mišel Anajron rekao je da je najmanje 11 pripadnika Nove narodne armije (NPA) poginulo u sukobima u provinciji Surijago del Sur na ostrvu Mindanao.

"U napadu iz zasjede poginulo je osam vojnika, ali je u protivnapadu ubijeno 11 pobunjenika", rekao je major Anajron i dodao da su četiri lica stradala u početnom napadu gerilaca.

Prema njegovim riječima, pobunjenici su napali pilanu u gradu Lanuza, gdje su ubili tri pripadnika obezbjeđenja privatne agencije i policajca nakon čega su zapalili objekte i opremu.

Vojnici iz obližnje baze krenuli su da pomognu ali su upali u zasjedu.

Šef regionalne policije Lino Kalingasan rekao je da su bezbjednosne snage krenule u protivofanzivu na pobunjenike, koji su se povukli nakon napada.

On je dodao da su bezbjednosne snage pronašle jedno tijelo ali da su dobili informaciju da je deset pobunjenika stradalo u sukobu.

NPA, koja ima oko 4 000 pripadnika najveća je komunistička oružana grupa na Filipinima. Ova pobunjenička grupa pojačala je napade na jugu Filipina nakon što su propali pokušaji da se pokrenu mirovni pregovori između vlade i političkog krila NPA "Nacionalnog demokratskog fronta" (NDF).

Maoisti su aktivni u skoro svih 80 filipinskih provincija i oni već 40 godina pokušavaju da sa vlasti svrgnu demokratski izabranu vladu.

U dosadašnjimm sukobima poginulo je više od 40 000 ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: