Svijet
8

U napadu letjelice ubijen Umar Farooq, ključni čovjek Al Qaide

Klix.ba
Vođa terorističke organizacije Umar Farooq ubijen je danas u napadu bespilotne letjelice u Sjevernom Waziristanu u Pakistanu.

Izvori tvrde da je letjelica ispalila dva projektila na utvrdu u kojoj je poginulo pet ljudi, a ranjeno troje. Utvrda je u potpunosti uništena.

Umar Farooq je ranije bio Al Qaidin glasnogovornik u Pakistanu. On je navodno prvi Pakistanac koji je promovisan na lidersku poziciju u Al Qaidi. Vjeruje se da je bio zadužen za operacije Al Qaide u Afganistanu i Pakistanu.

Napadi letjelicama su nepopularni u Pakistanu, a prema istraživanju obavljenom u junu ove godine, njima se protivi 66 posto građana.

Nedeljni napad je uslijedio dan nakon što je pakistanska vosja potvrdila ubistvo traženog vođe Al Qaide Adnana Shukrijumaha tokom upada u utvrdu u Shin Warsaku u Sjevernom Waziristanu.

Sjeverni Waziristan je među sedam pakistanskih plemenskih distrikata u blizini afganistanske granice u kojima se nalaze pobunjenici, kao i talibanski i Al Qaidini operativci.

Pakistanska vojska je sredinom juna izvela operaciju "Zarb-i-Azb" protiv talibanskih militanata. Dogodilo se to nakon napada militanata na aerodrom u Karachiju i neuspjelih pregovora između vlade i talibanskih pregovarača.

Zbog ofanzive je Sjeverni Waziristan napustilo 800.000 ljudi, a vojska tvrdi da je "očistila" 90 posto plemenske regije. Ubijeno je 1.100 militanata, a vojska je izgubila 100 vojnika.