Afganistan
0

U napadu južno od Kabula 25 mrtvih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U napadu kamiona-bombe, za koji su odgovornost preuzeli talibani, ubijeno je 25 osoba, od kojih četiri policajca i nekoliko učenika, na frekventnom putu pokrajine Logar, 30 kilometara južno od Kabula, javila je policija, dok se zemlja priprema za izbore 20. augusta.

Eksplozija se desila na putu koji povezuje glavni grad Kabul s pograničnim pokrajinama Pakistana, prenosi AFP.

  • Kamion je stajao prevrnut na putu od prethodne noći, a kretao se u pravcu Kabula, kazao je guverner regije Abdul Hameed Hamid.

Vlasti nisu mogle da potvrde da li je kamion namjerno prevrnut ili je trebao biti iskorišten za samoubilački napad na neko drugo mjesto, možda u Kabulu, ili je imao saobraćajnu nesreću.

Odgovornost za napad preuzeo je glasnogovornik talibana Zabinullah Mujahed, koji je izjavio da je 16 samoubica već ušlo u Kabul radi pokretanja niza samoubilačkih napada, nekoliko sedmica pred predsjedničke izbore.

  • U eksploziji je ubijen 21 civil, među kojima i nekoliko učenika i četiri policajca. Jedan civil i četiri druga učenika su povrijeđena, dodao je šef policije te pokrajine Ghulam Mustafa Mohsini.

Kamion je eksplodirao u četvrtak ujutro dok su policajci i lokalni zvaničnici pokušavali da ga sklone s puta, a učenici su pristizali u obližnju školu.

  • Izgleda da je eksploziv bio sakriven u kamionu i da je daljinski aktiviran dok se masa okupljala oko njega, dodao je Hamid.

Međunarodne i afganistanske trupe pokrenule su posljednjih sedmica nekoliko operacija protiv talibana u njihovim uporištima na jugu zemlje.