Nervni gas sarin?
32

U napadu hemijskim oružjem u Siriji ubijeno najmanje 70 civila

Klix.ba
Najmanje 70 osoba ubijeno je u navodnom napadu hemijskim oružjem na grad pod kontrolom pobunjenika u Siriji, Dumi, saopštili su spasioci i ljekari, dok je sirijska vlada navode o ovom napadu nazvala "izmišljotinama", prenosi BBC.

Agencije AP i Reuters javljaju da je broj mrtvih manji, oko 40. BBC naglašava da za sada niko nezavisno nije potvrdio navode o napadu hemijskim oružjem.

Nekoliko grupa za posmatranje, aktivisti i doktori iznijeli su u javnost navode o napadu hemijskim oružjem, međutim, brojke se ne poklapaju i još uvijek nije jasno šta se tačno dogodilo, navodi BBC.

"70 osoba se ugušilo, a stotine se guše", rekao je Raed al Saleh, šef "Bijelih šljemova".

Medijski centar istočne Gute, gde se Duma i nalazi, tvrdi da je više od 75 ljudi ubijeno, a da je više od 1.000 pogođeno posljedicama navodnog napada.

Prema njihovim tvrdnjama, helikopter je bacio bure-bombu u kojoj se nalazio nervni gas sarin.

Američki State Department nazvao je "užasavajućim" izvještaje o masovnim žrtvama u navodnom napadu hemijskim oružjem u Dumi u Siriji, zatražio da svijet reaguje ukoliko napad bude potvrđen i pozvao Rusiju da "odmah prestane" sa podrškom sirijskoj vladi, prenosi Reuters.

"Ovi su navodi, ukoliko budu potvrđeni, užasavajući i zahtjevaju trenutni odgovor međunarodne zajednice", saopštila je portparolka State Departmenta Heder Noert.

Reuters navodi da je ona u saopštenju "citirala historiju upotrebe hemijskog oružja sirijskog predsjednika Bašara al Asada", kao i da Asadova vlada i Rusija koja je podržava moraju da odgovaraju za to i "dalji napadi moraju odmah da budu spriječeni".