Tokom jednog dana
48

U napadu delfina u Japanu povrijeđena četiri plivača

D. B.
Četiri plivača su povrijeđena na plaži u centralnom dijelu Japana nakon što su ih napali delfini.

Muškarac u šezdesetim je u nedjelju zadobio lom rebara i povrede ruke nakon što ga je delfin udario i ugrizao dok je on plivao svega nekoliko metara od obale na plaži Suishohama u gradu Mihama, koji se nalazi u prefekturi Fukui. Drugi plivač u čestrdesetim također ima ugrize po ruci, a riječ je o odvojenom incidentu na popularnoj plaži koji se dogodio istog jutra. Nešto kasnije tog dana su delfini povrijedili još dvije osobe.

U prefekturi Fukui se tako ovog mjeseca dogodilo šest sličnih napada delfina, a vlasti su postavili znakove za plivače s upozorenjem da se ne približavaju delfinima i da ih ne diraju. Delfini inače nisu agresivni prema ljudima, no ponekad bude slučajeva napada na ljude. Naučnici tvrde da "dobri dupini" zapravo ne vole kad ljudi plivaju blizu njih jer im je to stresno iskustvo i ometa njihovu rutinu ponašanja.

U Republici Irskoj su dvije žene povrijeđene u razmaku od deset dana 2013. godine, a isti delfin je jednoj od njih slomio rebro. Godinu dana kasnije je pet plivača spašeno kod irske obale nakon agresivnog ponašanja jednog delfina. Osim prema ljudima, delfini se ponekad agresivno ponašaju prema drugim morskim stvorenjima.