Pakistan
0

U napadu bombaša samoubice ubijeno pet, ranjeno 25 ljudi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje pet ljudi je ubijeno i 25 je ranjeno kada je bombaš samoubica u petak napao grupu šiitskih muslimana u dva autobusa u sjeverozapadnom Pakistanu, u posljednjem činu nasilja koje potresa pograničnu regiju s Afganistanom, saopćila je policija.

Moguće je da je napad motiviran sektaškim napetostima između pakistanskih većinskih sunita i manjinskih šiita. To područje, ipak je u blizini dijelova pakistanskog plemenskog pojasa pod kontrolom Al-Qaide i talibana, prenosi AP.

Žrtve, među kojima su i žene, bile su na benzinskoj pumpi u gradu Hangu, saopćio je policijski zvaničnik Omar Hayat. Ranjeni su prebačeni u obližnju bolnicu, dok policija istražuje mjesto napada.

Sjeverozapad Pakistana godinama potresa nasilje islamskih ekstremista potaknuto gnjevom zbog rata u Afganistanu i savezništva vlade u Islambadu s Washingtonom. Vojna ofanziva koja je pokrenuta u oktobru protiv pakistanskih talibana izazvala je val osvetničkih napada širom zemlje u kojima je ubijeno više od 600 ljudi.

S izuzetkom nekoliko napada na policijske stanice na sjeverozapadu zemlje, izgleda da se nasilje, ipak, povuklo u posljednjim sedmicama, u nagovještaju da bi vojna operacija u plemenskoj regiji Južni Waziristan mogla imati utjecaja na to.

Sektaške napetosti drugi su problem.

Iako većina pakistanskih sunita i šiita živi u miru, ekstremisti često napadaju lidere druge zajednice, što datira značajno od prije napada u Sjedinjenim Državama od 11. septembra 2001. koji su nagnali brojne islamističke milicije da okrenu oružje protiv vlade u Islamabadu.

Nekoliko pakistanskih ekstremističkih grupa također je u savezništvu s talibanima i Al-Qaidiom, koji smatraju šiite nevjernicima. Svađa između sunita i šiita oko istinskog nasljednika poslanika Muhammada datira iz sedmog stoljeća.