Svijet
0

U napadu bombaša samoubice u Kabulu ubijeno troje Afganistanaca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bombaš samoubica napao je konvoj međunarodnih vojnika u Kabulu u četvrtak, ubivši troje Afganistanaca koje je zahvatila eksplozija, saopćila je policija.

U međuvremenu u sukobu u zapadnoj pokrajini Farah ubijeno je tridesetak talibanskih boraca, saopćio je policajac iz te pokrajine, javio je AP.

Napad u Kabulu imao je za cilj dva oklopna SUV vozila, nanoseći manju štetu vozilima. Nijedan od vojnika u vozilima nije ni ranjen ni ubijen, saopćio je poptpukovnik David Johnson, portparol koalicije pod američkim vodstvom. On nije odmah mogao potvrditi nacionalnost napadnutih vojnika.

Američki vojnici iz baze u Kabulu okružili su područje kratko nakon napada.

U eksploziji je ubijeno troje Afganistanaca i ranjeno četvero, saopćio je Mohammad Aslam, policajac koji se tu zatekao. Male prodavnice nalaze se duž puta a pješaci često šetaju prometnom ulicom.

Afganistanac je plakao i udarao se nakon bombaškog napada, rekavši da mu je dijete ubijeno u eksploziji. Dječija obuća ležala je na cesti nakon bombaškog napada.

Napad se desio na ulici koja vodi do nekoliko vojnih baza i čestom je metom napada bombaša.

Militanti su povećali broj samoubilačkih napada u posljednje dvije godine. Oni obično napadaju afganistanske i međunarodne policajce i vojnike, ali su afganistanski civili najčešče ubijani i ranjavani i napadima.

U zajedničkoj operaciji afganistanskih i NATO snaga, u međuvremenu, ubijeno je 30 talibanskih boraca, saopćio je Nabi Popal, zamjenik pokrajinskog načelnika policije. Jedan policajac izjavio je da su dva afganistanska vojnika također ubijena.

Afganistanski borci okružili su militante u oblasti Bala Baluk pokrajine Farah, kazao je Popal, prije nego što su NATO snage pozvale zračne udare. Kazao je kako obavještajni podaci ukazuju da se 30 talibana okupilo u tom području, ali da ne zna da je svih 30 ubijeno a Popalova informacija nije se mogla odmah potvrditi iz nezavisnih izvora.