Grad Peshawar
0

U napadu bombaša samoubice na džamiju u Pakistanu poginulo najmanje 20 osoba

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bombaš samoubojica izvršio je napad aktivirajući prsluk u džamiji u gradu Peshawaru na sjeverozapadu Pakistan. Poginulo je najmanje 20 ljudi i ranjeno je 96 vjernika, rekli su dužnosnici.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za bombaški napad, rekao je Saddique Khan, viši policijski dužnosnik u Peshawaru koji je iznio najnoviji broj žrtava, ali su pakistanski talibani okrivljeni za slične samoubilačke napade u prošlosti.

Bombaš je detonirao svoj samoubilački prsluk dok se oko 150 vjernika, uključujući mnoge policajce iz obližnjih policijskih ureda, molilo unutra. Udar eksplozije srušio je krov džamije, koji se urušio i ozlijedio mnoge, prema Zafaru Khanu, lokalnom policajcu.

Preživjeli, 38-godišnji policajac Meena Gul, rekao je da je bio u džamiji kada je bomba eksplodirala. Rekao je da ne zna kako je preživio neozlijeđen. Mogao je čuti plač i vrisku nakon što je bomba eksplodirala, rekao je Gul.

Spasioci su užurbano pokušavali ukloniti gomile krhotina s područja džamije i doći do vjernika koji su još uvijek zarobljeni ispod ruševina, rekla je policija.

Khan je rekao da spasioci pokušavaju prenijeti ranjene u obližnju bolnicu. Rekao je da se nekoliko ranjenih nalazi u kritičnom stanju u bolnici i da postoji bojazan da će broj mrtvih rasti.

Peshawar je glavni grad pokrajine Khyber Pakhtunkhwa koja graniči s Afganistanom i bio je poprište čestih napada militanata.

Pakistanski talibani, poznati su kao Tehreek-e-Taliban Pakistan ili TTP, i posebna su skupina, ali također bliski saveznici afganistanskih talibana, koji su preuzeli vlast u susjednom Afganistanu u kolovozu 2021. dok su američke i NATO trupe bile u završnoj fazi borbe.

TTP je vodio pobunu u Pakistanu tokom proteklih 15 godina, boreći se za strožiju provedbu islamskih zakona u zemlji, oslobađanje svojih članova koji su u vladinom pritvoru i smanjenje prisutnosti pakistanske vojske u bivšim plemenskim regijama u zemlji.