Pakistan
0

U napadu bespilotne letjelice ubijeno 10 ljudi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bespilotna američka letjelica ispalila je u utorak najmanje 18 projektila na skrovišta pripadnika Al-Qaide i talibanskih ekstremista u Pakistanu, na granica s Afganistanom, i ubila najmanje 10 ljudi, saopćile su pakistanske sigurnosne snage.

"Za sada broj žrtava je deset, ali moguće je da će ih biti više. Vatra još tinja gdje su projektili pali", potvrdio je pripadnik sigurnosnih snaga za agenciju Reuters.

U napadu u utorak uništena su dva vozila koja su pripadala ekstremistima u Datta Khelu, selu udaljenom 30 kilometara zapadno od Miranshaha, glavnoga grada Sjevernog Waziristana.

Britanska agencija podsjeća da je Datta Khel jako uporište talibanskog zapovjednika Hafiza Gula Bahadura, koji okuplja i šalje ekstremiste preko pakistansko-afganistanske granice da se bore protiv koalicijskih snaga u Afganistanu.

Sjedinjene Američke Države su započele upotrebu bespilotnih letjelica u napadima na skrovišta ekstremista na pakistanskoj strani granice s Afganistanom od 30. decembra prošle godine kada je u samoubilačkom napadu ubijeno sedam pripadnika CIA-e u američkoj bazi u istočnoj afganistanskoj provinciji Khost.

Napad bespilotne letjelice 13. januara bio je najjači po broju ispaljenih projektila, a meta napada bilo je nekoliko uporišta ekstremista u Sjevernom Waziristanu u području gdje žive etnički Paštuni, na granici s Afganistanom.

Bespilotne letjelice su uzrok sporenja između SAD-a i Pakistana, čiji dužnosnici negoduju zbog upotrebe tih letjelica koje narušavaju pakistanski suverenitet i traže od Washingtona da im osigura letjelicu kako bi oni sami mogli da je koriste na vlastitoj teritoriji.

S druge strane, američki dužnosnici tvrde da se napadi američkim bespilotnim letjelicama izvode u skladu s dogovorom s Islamabadom, ali koji "dopušta" pakistanskim liderima da takve napade osuđuju u javnosti.

Službeni Islamabad negira postojanje takvog dogovora s Amerikancima.