Svijet
0

U napadima u Nigeriji najmanje 178 žrtava

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U seriji bombaških napada koji su se dogodili tokom jučerašnjeg dana u drugom po veličini nigerijskom gradu Kanou do sada je poginulo najmanje 178 ljudi, rekao je jedan od ljekara u glavnoj bolnici u ovom gradu.

Za ovaj, do sada najsmrtonosniji napad odgovornost je preuzela islamistička militantna grupa "Boko Haram", koja je odgovorna za ubistvo nekoliko stotina ljudi u prošloj godini, u ovom dijelu Afrike.

"Prema dosadašnjim izvještajima trenutno imamo 178 poginulih koji se nalaze u dvije glavne bolnice", rekao je ljekar Murtala Muhamed dodavši da bi moglo da bude još žrtava.

 Ovi napadi su primorali lokalne vlasti da uvedu policijski čas u Kanu, gradu koji broji više od 10 miliona stanovnika.

 Nigerija je zatvorila granične prelaze sa Kamerunom tvrdeći da bi militanti mogli da pristignu iz ove zemlje.

 Kano i okolni gradovi meta su pobune koju predvodi organizacija "Boko Haram" i koja je odgovorna za bombaške napade i oružane sukobe.

 Portparol "Boko Harama" kontaktirao je novinare u sjeveroistočnom gradu Maidguri, gdje je sjedište ove organizacije, kako bi saopštio da ta organizacija preuzima odgovornost za napade.
 Iz "Boko Harama" se navodi da su ovi napadi odgovor na hapšenja i ubistva članova sekte, navodi se u pismu koje je pronađeno u blizini Kana.