Indija
0

U napadima u Mumbaiju najmanje 100 ubijenih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 101 osoba je ubijena dok ih je najmanje 287 ranjeno u nizu usklađenih napada u glavnim turističkim i poslovnim dijelovima indijskog finansijskog centra Mumbaija (Bombaja).

Dopisnik BBC-a u tom gradu izvještava da su napadi izvršeni u 23 sata po lokalnom vremenu u srijedu i da je situacija i dalje konfuzna.

Na meti napada se našlo najmanje sedam centralnih gradskih lokacija, među njima i dva hotela sa pet zvjezdica u Mumbaiju, Oberoi i Taj Mahal, kao i glavna željeznička stanica u južnom dijelu grada i jedan restoran posebno popularan među turistima.

Stižu izvještaji da se i u drugim dijelovima grada čuju eksplozije i paljba iz automatskog oružja.

Pripadnici elitnih jedinica indijske vojske i komandosi opkolili su dva luksuzna hotela, Taj Mahal i Oberoi u kojima naoružane osobe, kako se vjeruje, drže desetke talaca.

Izvještava se da najpoznatijim hotelom u Mumbaiju, Taj Mahal, hara požar.

Među poginulima je, kako se javlja, i šef antiterorističke jedinice gradske policije.

Policija kaže da su napadači, naoružani automatskim oružjem i ručnim bombama, na nekoliko mjesta otvarali nasumičnu vatru.

Dopisnik BBC-a koji se nalazi ispred hotela Oberoi javlja da su se u zgradi zabarikadirala dva napadača i da je skoro četrdeset hotelskih gostiju zarobljeno u hotelu.

Jedan od očevidaca koji se zatekao u hotelu u vrijeme napada kaže da su napadači govorili da traže sve one s britanskim ili američkim pasošem.

Sjedinjene Države su najoštrije osudile napade u Mumbaiju. State Department u Washingtonu je saopćio da su Sjedinjene Države spremne pružiti punu podršku indijskim vlastima.

Britanski premijer Gordon Brown je napade u Mumbaiju nazvao gnusnim i svirepim i rekao da će na njih biti energično odgovoreno.

Dok su stizale vijesti o posljedicama napada u Mumbaiju, najviši članovi indijske vlade pozvani su na hitan sastanak.

Grad se jula 2006. godine našao na meti niza bombaških napada na prigradsku željeznicu u kojima je život izgubilo skoro 190 osoba.

Policija je za planiranje napada optužila pakistansku obavještajnu službu i tvrdila da su direktni počinitelji napada pripadnici ekstremne islamističke grupe Lashkar-e-Toiba.

Pakistan je odbacio ove optužbe navodeći da nema dokaza koji bi ukazivali da su u napade umiješani pripadnici tamošnje obavještajne službe.