Irak
0

U napadima u Bagdadu ubijeno sedam vojnika i policajaca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U napadu naoružanih osoba na najmanje šest kontrolnih punktova u iračkoj prijestonici Bagdadu u ponedjeljak ujutro ubijeno je sedam vojnika i policajaca, saopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Revolveraši, koji su tokom napada koristili prigušivače, postavili su i bombe ispod tri druga kontrolna punkta, pri čemu je povrijeđeno nekoliko službenika. U koordiniranim napadima na punktove u Bagdadu tokom jutra povrijeđeno je najmanje 26 osoba, javio je Reuters.

U Iraku su zabilježena još dva krvava bombaška napada - prvi na policijsku patrolu u južnom Bagdadu, pri čemu su ubijena dva civila, a petero povrijeđeno, a drugi na kuće policijskih zvaničnika u zapadnom gradu Faludži, gdje je povrijeđeno najmanje osam osoba.

Napadi oružjem s prigušivačem dio su nove taktike Al-Qaide i sunitskih pobunjenika, a za cilj najvjerovatnije imaju skretanje pažnje javnosti da njihove snage nisu oslabljene posljednjim uspjesima američke vojske u ratu protiv pobunjenika, postignutim u aprilu.

Nasilje u Iraku je smanjeno od okončanja sektaškog rata koji je trajao tokom 2006. i 2007. godine, ali pošto martovski izbori za sada nisu doveli do formiranja nove vlade, tenzije i nasilje su povećani.

Koalicija Iraqya Iyada Allawija uživa podršku manjinskih sunita, a glavne šiitske stranke, predvođene koalicijom Pravna država premijera Nurija al Maliqija, čine sve kako bi spriječile Allawija da formira vladu, što podiže tenzije.

Prema preliminarnim rezultatima, Allawijeva koalicija ima dva mjesta više u parlamentu od koalicije aktuelnog premijera.