Svijet
0

U napadima u Amanu 67 mrtvih i 300 povrijeđenih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jordanska vlada zatvorila je državne kopnene granice i proglasila dan žalosti nakon eksplozija u tri internacionalna hotela u glavnom gradu Amanu.

Za eksplozije u kojima je ubijeno 67 ljudi, a ranjeno oko 300, vlasti okrivljuju bombaše samoubice.

Napadnuti hoteli - Grand Hyatt, Radisson i Days Inn - popularni su među strancima, no većina žrtava su Jordanci.

Stanovnik Amana, Jameel, koji je svjedočio eksplozijama, opisao je napad: "U 21 sat po jordanskom vremenu čuo sam vrlo snažnu eksploziju. Ljudi su sada vrlo nervozni, atmosfera je pomalo divlja. Održava se veliki protest. Kako bi pokazali da smo protiv terorista idemo na ulice noseći jordanske zastave", rekao je jedan od svjedoka.

Jordanski kralj Abdullah nazvao je napade terorističkim činom te dodao da će kriminalci biti privedeni pravdi.

Prekinuo je službenu posjetu Kazahstanu i vratio se u domovinu.

"Teroristički akti su zločinačke akcije koje izvode terorističke grupe", rekao je kralj Abdullah u saopćenju koje je objavila kraljevska palača.

On je naglasio da Jordan ostaje "odlučan da nastavi svoju borbu protiv terorizma te naglasio da te akcije ne predstavljaju mjerila vrijednosti jordanskog naroda".

Zamjenik premijera imenovao je vođu al Qaede u Iraku Abu Musaba al Zarqawija, kao glavnog osumnjičenog.

Joost Hilterman iz Međunarodne krizne skupine u Jordanu kaže da je cilj napada omesti život u Jordanu koji ovisi o turizmu i povezan je s poslovima u Iraku.

Hilterman napominje da tu dolaze mnogi Iračani, te Amerikanci i Britanci koji sudjeluju u obnovi Iraka.

BBC-jev dopisnik kaže da izgleda kako je cilj napada bio kazniti Jordan zbog podrške Sjedinjenim Državama.

Prvi napad desio se kad je samoubica aktivirao eksploziv u plesnoj dvorani hotela Radisson SAS, u zapadnom dijelu Amana, prilikom vjenčanog prijema, kada je ubijen najveći broj ljudi.

Drugi napad, odmah nakon ovoga, desio se u hotelu Hyatt, koji se nalazi manje od kilometra od Radisson SAS-a, kad je samoubica aktivirao eksplozivni pojas.

Skoro u istom trenutku jedan samoubica je aktivirao automobil bombu blizu hotela Days Inn, koji se nalazi u četvrti nedaleko od izraelske ambasade u Amanu.

Kako su se u blizini nalazila kola hitne pomoći i policijska vozila, žrtve su odmah evakuirane.