Irak
0

U napadima na sunitske regije ubijene tri osobe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje tri osobe su ubijene i nekoliko ih je ranjeno u više bombaških napada u raznim sunitskim regijama Iraka u subotu, sudeći po policijskim izvještajima.

"Jedan policajac je ubijen i nekoliko civila je ranjeno u bombaškom napadu u Tikritu", saopćio je policijski zvaničnik u tom gradu, smještenom oko 140 kilometara od Bagdada.

Grad je na sjevernom rubu takozvanog "sunitskog trokuta" u Iraku i u prošlosti je bio poprište teškog nasilja.

U blizini Abu Ghraiba, na zapadnom rubu Bagdada, plemenski vođa je ubijen u eksploziji bombe podmetnute u blizini njegove kuće, saopćili su sigurnosni zvaničnici.

Rano ujutro, čovjek čiji je identitet nepoznat ubijen je u subotu kada je improvizirana eksplozivna naprava aktivirana u blizini njegovog doma u centru Faludže, saopćili su policijski zvaničnici.

U ostalim napadima u Kirkuku i Bagdadu, koji su očigledno imali za cilj policiju, povrijeđeno je nekoliko osoba, među kojima i civili, ali nije bilo izvještaja o ubijenima, prenosi DPA.

Faludža, u pokrajini Anbar, sunitsko je središte Iraka, zapadno od prijestonice Bagdada.

To područje, poput ostalih sunitskih pokrajina, nekada je bilo poprištem najtežih sukoba između pobunjenika i američkih i iračkih snaga.