Svijet
0

U napadima na strance u Južnoj Africi 62 mrtva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Policija Južnoafričke Republike saopćila je u subotu da su u napadima izazvanim mržnjom prema strancima dosad ubijene 62 osobe.

"Ovim je uvećan prethodni bilans od 56 mrtvih, dok je ukupno 670 povrijeđenih", izjavila je policijska glasnogovornica Sally de Beer, naglasivši da su neki od povrijeđenih umrli u bolnici.

Prema izveštaju koji je procurio iz policije, najmanje pet osoba je ubijeno ove sedmice u napadima na strance, uglavnom imigrante iz drugih afričkih zemalja, piše list "Star" iz Johannesburga.

"Star" tvrdi da su policijske informacije u suprotnosti s vladinim informacijama.

Prema policijskom izvještaju ove sedmice je ranjen 41 stranac, a 107 posjeda je opljačkano, napadnuto ili zapaljeno u 86 incidenata izazvanih ksenofobijom.

Napadi lokalnog stanovništva na imigrante iz zemalja kao što su Zimbabve, Mozambik, Somalija, Etiopija i Nigerija počeli su u siromašnom predgrađu Johannesburga 11. maja, a zatim su se proširili na sve pokrajine u zemlji, podsjeća DPA.

Stanje se postepeno počelo smirivati pred kraj prošle sedmice.

Njemačka novinska agencija navodi da su u ovome posljednjem nasilju također napadnuti doseljenici iz Pakistana, Indije i Kine.

Više stotina ljudi je povrijeđeno u napadima i silovanjima, a više desetaka hiljada ih je, strahujući za život, pobjeglo u susjedne države ili u specijalno otvorena skloništa u Južnoj Africi.