Napad bombama i puškama
0

U napadima na crkvene službe u Nigeriji poginulo oko 20 osoba

FENA
Napadači naoružani bombama i puškama otvorili su vatru na crkvenu službu na otvorenom ispred nigerijskog univerziteta u nedjelju, ubivši oko 20 osoba, kazali su zvaničnici i svjedoci.

Snažna eksplozija je potresla Univerzitet Bayero u sjevernom gradu Kanou, a svjedoci kažu da su mete napada bile dvije crkvene službe održane na otvorenom u kampusu, javio je AFP.

Zvaničnici nisu mogli potvrditi broj žrtava, ali je dopisnika AFP-a izvjestio da je vidio šest tijela u blizini jednog od dva mjesta napada.

Oko deset tijela se nalazi na trotoaru ispred univerziteta, ali tačan broj žrtava za sada nije poznat.

Glasnogovornik vojske potvrdio je da se napad dogodio, ali nije bio u mogućnosti da kaže tačan broj žrtava. Poručnik Iweha Ikedichi rekao je za AFP da smatra da su napadači koristili bombe tokom napada.

Svjedoci kažu da su napadači došli automobilom i motociklima nakon čega su otvorili vatru i počeli bacati ručno napravljene bombe.

"Prvo su napali crkvenu službu na otvorenom ispred Medicinskog fakulteta. Zatim su počeli bacati eksplozivne naprave i otvorili su vatru, što je uzrokovalo opću paniku među vjernicima. Nakon toga su ih počeli progoniti istovremeno pucajući na njih. Također su izvršili napad na sportski kompleks", kazao je jedan svjedok.

Niko još uvijek nije preuzeo odgovornost, mada su napadi najsličniji onima koje izvršava islamistička grupa Boko Haram.