Jemen
0

U napadima Al-Qaide ubijeno 10 vojnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pripadnici Al-Qaide izveli su u petak dva napada na vojne konvoje u pokrajini Abyanu, na jugu Jemena, i ubili deset vojnika, izjavili su zvaničnici.

U prvom napadu granatama i mitraljezima blizu grada Lodera meta je bio konvoj kamiona koji su vozili hranu u vojne baze u regiji, precizirao je za agenciju AFP jedan zvaničnik sigurnosnih službi koji je želio da ostane anoniman.

Devet vojnika je ubijeno, a dva su ranjena iz zasjede koju su postavili pripadnici Al-Qaide, kazao je on.

U drugom napadu iz zasjede ubijen je jedan vojnik i ranjen zapovjednik 111. brigade vojske u Abyanu Mohsen al-Juzaili, kad je njegov konvoj krenuo na mjesto prvog napada, izjavili su zvaničnici.

Awad al-Nukhy, šef lokalne vlasti u Loderu koji je izbjegao zasjedu, izjavio je AFP-u da su četiri vojnika ranjena, kao i Juzaili.

Al-Qaida je sve aktivnija u pokrajinama Abyan i Chabwa gdje je posljednjih mjeseci bilo niz smrtonosnih napada na jemenske snage sigurnosti.

Abyane je uporište otpora na jugu Jemena, države koja je bila nezavisna do 1990. godine i gdje južnjački pokret protestira protiv diskriminatorske politike sjevera.