Svijet
46

U napad na džamiju u Grazu umiješani pripadnici austrijske vojske

Klix.ba
Islamski centar u Grazu
Islamski centar u Grazu
Prema pisanju austrijskih medija, u slučaj skrnavljenja džamije u Grazu vješanjem svinjskih glava početkom maja ove godine bili su uključeni i pripadnici Ureda za odbranu republike Austrije.

Prije dva mjeseca munara džamije u Grazu je umrljana krvlju, a na ogradu su obješene dvije svinjske glave. Jedan od počinitelja je uhapšen i poznat je kao pripadnik desničarskih organizacija.

Optužbe se ne vode samo protiv ovog desničara zbog omalovažavanja vjerskih doktrina. Ozbiljne optužbe vode se i protiv zaposlenika Ureda za odbranu da je znao za plan desničarskih organizacija i da je u napadu lično učestvovao.

Optuženi je priznao i da je obavijestio svog nadležnog oficira o planiranju napada. U blizini džamije se nalazio auto ureda za odbranu kada je do napada došlo i niko nije reagovao, prenosi ORF.

Ministarstvu odbrane su optužbe poznate od prije nekoliko dana. Ministar odbrane je pokrenuo internu istragu.

"Sada se provjerava šta se dogodilo i šta su naši ljudi uradili" rekao je glasnogovornik vojske Michael Bauer.

U Islamskom kulturnom centru su iznenađeni preokretom u istrazi i traže brzo objavljivanje svih detalja vezanih za napad.

Učestali napadi na džamiju u Grazu nisu zastrašili vjernike koji su većinom Bošnjaci. Naprotiv, Islamski kulturni centar je povećao svoje aktivnosti.