Svijet
0

U Moskvu stižu svjetske vođe

NINA
Od ranog jutra u Moskvu su počeli stizati vođe zemalja svijeta koji će sudjelovati na sutrašnjim svečanostima povodom 60. godišnjice pobjede nad fašizmom u Evropi.

Tokom prijepodneva su stigli predsjednik Narodne Republike Kine i glavni sekretar Komunističke partije Kine Hu Jintao, glavni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan, a popodne se, između ostalih, očekuje američki predsjednik George Bush.

Za Moskvu su krenuli i premijeri Japana i Indije Junichiro Koizumi i Manmohan Singh.

Pored šefova 53 država, vlada i međunarodnih organizacija, u rusku prijestolnicu dolaze i neki bivši predsjednici i bivši kraljevi, a svakog dočekuje vladina delegacija i osiguranje.

Na skup svjetskih vođa neće doći britanski premijer Tony Blair, gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili i predsjednici dviju od tri pribaltičke zemlje Litve i Estonije Valdas Adamkus i Arnold Ruutel.

Pet moskovskih aerodroma Domodedovo, Vnukovo-2, Vnukovo-3, Šeremetjevo-1 i Šeremetjevo-2 rade punom parom primajući brojne službene delegacije.

Gradom patrolira oko 20.000 pripadnika tijela reda, raspoređenih bukvalno na svakom kutu i kod svake stanice metroa, pojačane su kontrole ličnih dokumenata, pa je građanima upućen apel da ih obavezno nose.

S delegacijama stižu i novinari službenih nacionalnih pulova, najbrojniji od 245 ljudi ide s američkim predsjednikom.

Zajedno s predsjednicima i premijerima u Moskvu dolaze i sudionici rata iz pojedinih zemalja - veterani iskrcavanja u Normandiji u junu 1944., tzv. Sjevernog konvoja kojim je pomorskim putem dolazila saveznička pomoć Sovjetskom Savezu, te partizani iz država nastalih poslije raspada Čehoslovačke i Jugoslavije.