Epidemija gripe
0

U Moskvi zatvorene sve osnovne škole zbog širenja zaraze

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Moskvi i još nekoliko ruskih gradova vlasti su zatvorile sve osnovne škole na sedam dana zbog epidemije gripa, koja najviše pogađa djecu i omladinu, javljaju danas ruski mediji.

"Osnovci od prvog do osmog razreda u svim školama u Moskvi od danas pa narednih sedam dana ne idu na nastavu", rekao je portparol gradskog odjeljenja za obrazovanje, piše danas "Komsomolskaja pravda".

On je dodao da zbog gripe većina učenika ne dolazi na nastavu zbog čega je gradski centar za kontrolu zdravlja preporučio sedmodnevni "raspust".

Blizu 92.000 Moskovljana trenutno ima gripu ili upalu respiratornih organa, od toga su više od 52.000 djeca, rekao je šef gradskog centra za kontrolu zdravlja Leonid Pečatnikov agenciji Interfaks.

Slična mjera stupiće na snagu i u industrijskom gradu Čeljabinsku na Uralu i Jakutsku, na ruskom dalekom istoku, javila je RIA Novosti, pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Djelimična zatvaranja škola najavljena su i za druge regione centralne Rusije.

Agencija RIA Novosti javila je da su do sada najmanje dvije osobe umrle od gripa, među njima jedna dvogodišnja djevojčica.