Svečano na Crvenom trgu
0

U Moskvi upriličena velika vojna parada povodom Dana pobjede nad fašizmom

B. R.
Vojna parada u Moskvi
Vojna parada u Moskvi (Foto: EPA-EFE)
Na moskovskom Crvenom trgu danas je održana tradicionalna vojna parada u čast pobjede nad fašizmom. U Rusiji je 9. maj 1945. godine jedan od najznačajnijih dana u historiji zemlje, a zbog toga Drugi svjetski rat nazivaju i Velikim patriotskim ratom.

U paradi je učestvovalo više od 12.000 vojnika, pripadnika vojne policije i drugih vojno-sigurnosnih struktura. Svi oni su odali počast milionima ubijenih ljudi u Drugom svjetskom ratu.

Broj učesnika parade je bio nešto manji u odnosu na prošlogodišnju paradu kada je obilježeno 75 godina od pobjede nad fašističkim i nacističkim snagama.

Među publikom je bio i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je napomenuo da je ova pobjeda oblikovala budućnost svijeta.

"Uvijek ćemo se sjećati da je sovjetski narod zaslužan za ovaj veliki, hrabri čin", rekao je i dodao da su jedinstvom i hrabrošću postigli ono za šta se činilo da je nemoguće postići - poraziti nemilosrdnog neprijatelja i poraziti nacizam.

Dio parade je bila i sovjetska zastava koju je Crvena armija istakla na zgradi njemačkog Reichstaga 1. maja 1945. godine. U paradi su bili i tenkovi T-34/85 kojima su se Sovjeti borili protiv njemačke vojske. Prikazana su i savremena dostignuća ruske vojske, prenosi Russia Today.