Svijet
0

U Moskvi konsultacije Rusa i Poljaka oko proturaketnog štita

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Glavni poljski pregovarač za pitanje američkog proturaketnog štita treba da se u utorak sastane u Moskvi s jednim ruskim visokim zvaničnikom radi konsultacija, nakon što su američki i ruski predsjednici postigli u Sočiju napredak u razgovorima, javile su u ponedjeljak ruske agencije.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Kisliak i njegov poljski kolega Witold Waszczykowski, zadužen za proturaketni štit, treba da održe konsultacije u Moskvi, javila je agencija Ria Novosti.

Poljska je od nedjelje spremna da razgovara s Moskvom o elementima američkog proturaketnog štita koji bi mogli da budu instalirani u Poljskoj.

"Ne dolazi u obzir da Rusi mogu imati pravo da budu stalno stacionirani u Poljskoj. To je već bilo (za vrijeme komunističkog perioda) i neće se ponovo dogoditi", naglasio je Waszczykovski.

Prilikom posljednjeg samita u Sočiju Vladimir Putin i George W. Bush su u nedjelju postigli pomak u vezi s proturaketnim štitom, ali nisu riješili problem.

Predsjednici su usvojili "deklaraciju za strateški okvir" koja sadrži i akt o protivljenju Kremlja postavljanju proturaketnog štita.

Oni su promaknuli ideju o globalnom sistemu odbrane, što znači o zajedničkom proturaketnom štitu "u kojem bi Rusija, SAD i Evropa imali jednak udio".