Indija
0

U metežu poginulo najmanje 90 hodočasnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 90 osoba je poginulo u utorak, dok je oko 150 povrijeđeno u metežu na putu ka hinduističkom hramu u indijskoj zapadnoj državi Radžastan, saopćila je policija, dodajući kako se strahuje da će broj žrtava najvjerojatnije porasti jer ima mnogo teško povrijeđenih.

Prema izjavama svjedoka, metež je nastao kada su vlasti pokušale zaustaviti hodočasnike na putu do hrama Chamunda, u tvrđavi na vrhu brda u blizini historijskog mjesta Jodhpur, kako bi se omogućio prolaz važnim ličnostima, dok policija ima drugačiju verziju ovog događaja.

"Do meteža je došlo kada se slomila barikada u blizini hrama, nastala je panika, ljudi su počeli trčati nizbrdo i padati jedni na druge", rekao je policijski zvaničnik Rajiv Dasoth, prenosi Reuters.

Slična nesreća dogodila se prošlog mjeseca u hinduističkom hramu na jugu Indije, gdje je poginulo najmanje 145 hodočasnika.

U januaru 2005. poginulo je najmanje je 265 hinduističkih hodočasnika, među kojima je bilo žena i djece, krećući se ka hramu u indijskoj državi Magaraštra.