Nasilje i trgovina drogom
0

U Meksiku za četiri mjeseca prijavljen nestanak 646 osoba

FENA
U Meksiku je za četiri mjeseca prijavljen nestanak gotovo 650 osoba, većinom u državi Koahuila, oblasti pogođenoj nasiljem povezanim s trgovinom droge, saopćilo je u utorak državno tijelo Provictima, oformljeno u oktobru 2011. godine.

Organizacija je otkrila da su većinu od 646 slučajeva prijavile porodice, a među nestalima je 479 muškaraca i 64 maloljetnika. Dvanaest od nestalih pronađeni su živi, a tri mrtvi.

Dvjesto osamdeset pet nestalih osoba je između 18 i 40 godina starosti, a većina njih (113) porijeklom je iz država Koahuila, Tamolipas (99) i iz Nuevo Leona (69), na sjeveru Meksika i granici sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Provictima (Socijalni ured za žrtve kriminalnih djela) započela je svoje aktivnosti u oktobru 2011. godine kao javno decentralizirano tijelo za pomoć žrtvama.

Organizacija nije pojasnila da li su ovi nestanci povezani s organiziranim kriminalom iako su porodice i nevladine organizacije u tim regijama redovno osuđivale vrbovanje mladih ljudi da rade za kartele droge.

Civilne organizacije iz Koahuila i Nuevo Leona potvrdile su da ima više od 1.000 nestalih pod istim okolnostima, međutim Nacionalno povjerenstvo za ljudska prava spominje 5.000 nestalih osoba za pet godina, ne dovodeći ih eksplicitno u vezu s trgovinom droge.

Više od 50.000 osoba izgubilo je život u Meksiku u sukobima povezanim s kartelima i borbom protiv droge otkada je predsjednik Felipe Kalderon 2006. godine mobilizirao vojsku da rasturi nedozvoljenu trgovinu.