|

U Meksiku topovima prebacivali marihuanu preko granice u SAD

U Meksiku topovima prebacivali marihuanu preko granice u SAD
326
F
FENA
13.12.2012. u 14:41
20
komentara
326

dijeljenja
U Meksiku topovima prebacivali marihuanu preko granice u SAD
Krijumčari u Meksiku koristili su topove kako bi prebacivali marihuanu preko američko-meksičke granice, saopćile su u četvrtak američke vlasti.
"Nikada prije ovo nismo vidjeli. Vidjeli smo katapulte, ali ništa kao ovo. To je sigurno", izjavio je glasnogovornik američke granične patrole Kyle Estes.

Pomoću topova na pneumatski pogon, krijumčari su izbacivali kantice sa oko 38 kilograma marihuane u vazduh i prebacivali ih preko granice u blizini San Luisa u Arizoni, prenio je Reuters.

"Vrijednost zaplijenjene marihuane se procijenjuje na 42.500 dolara", rekao je Estes.

"Agenti američke granične patrole pronašli su 33 kantice s marihuanom prošle sedmice, prije pojavljivanja krijumčara koji bi ih pokupili, na području oko 150 metara od granične ograde na američkoj strani", kazao je glasnogovornik.

"Agenti koji su pretraživali područje oko 320 kilometara jugozapadno od Phoenixa, otkrili su cisternu s ugljendioksidom korištenu za izbacivanje kantica iz topa", dodao je on.

Estes je istakao da su krijumčari postali izuzetno maštoviti u pokušaju da drogu ubace iz Meksika u SAD u jeku borbe protiv krijumčarenja narkotika preko granice.

Američke vlasti dodale su ogradu na granici, više agenata i pribjegle tehnologiji kao što su bespilotne letjelice u cilju jačanja sigurnosti duž granice Arizone s Meksikom.

Krijumčari su odgovorili brojnim smicalicama uključujući lijepljenje paketa s marihuanom na avione u niskom letu i prebacujući je preko granice korištenjem katapulta.

Niko nije uhapšen u vezi posljednjeg neobičnog pokušaja krijumčarenja.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...