Svijet
0

U Meksiku pronađeno 12 obezglavljenih tijela

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Tijela bez glava 12 muškaraca pronašla je meksička policija rano u nedjelju u južnom dijelu zemlje. Devet od 12 tijela ostavljena su pored autoceste, a vlasti vjeruju da su neke od žrtava meksički vojnici, saznaje Washington Post.

U blizini ostataka žrtava pronađen je i znak na kojem piše: "Za svakog mog kojeg ubijete, ja ću ubiti 10." Ubistva i odbacivanje obezglavljenih tijela na javnom mjestu postalo je taktika lokalnih mafijaških kartela u toku kampanje koju vlasti vode kako bi se izborili sa narko-mafijom i terorizmom u Meksiku.

Na pojedinim tijelima jasno se vide tragovi nasilja. Devet glava, od kojih su neke oblijepljene trakom, nađeno je u plastičnim vrećama u blizini supermarketa. Tijela su im se pojavila na lokaciji koja je od tog mjesta udaljena sat vremena vožnje automobilom, u Chilpancingu, glavnom gradu države Guerrero. Ostala tri ostavljena su u selu u blizini grada.

Sedam vojnika nestalo je iz obližnje vojne baze, objavili su iz policije.

Ove godine ubijeno je preko 5.300 ljudi, a njihove smrti vežu se uz organizovani kriminal. Broj žrtava 2008. udvostručio se u odnosu na 2007., istakao je je glavni meksički tužilac.

Meksički predsjednik Felipe Celderon naglasio je kako treba nastaviti s borbom protiv moćnih narko kartela, dodajući kako je na udaru budućnost njihove zemlje.