Svijet
0

U međupalestinskim sukobima u Gazi devet mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Devet pripadnika snaga sigurnosti lojalnih palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu ubijeno je u utorak u žestokim sukobima s pripadnicima islamističkog pokreta Hamas na istoku Gaze, navodi se u najnovijem izvještaju bolničkih službi.

Pripadnici Brigada Ezzedin al-Qassam i Izvršnih snaga napali su tokom jutra oko 200 pripadnika predsjedničke garde u njihovom kampu za obuku blizu prijelaza Karni, između pojasa Gaze i Izraela, izjavio je oficir garde poručnik Ali Qayssi.

U toku sukoba ispaljivane su protutenkovske rakete i granate, javio je AFP.

Ovo su najžešći sukobi između Hamasa i Fataha u pojasu Gaze otkako je u martu formirana jedinstvena vlada.

Sukobi u kojim je od petka ubijeno 17 osoba, a nekoliko desetaka ranjeno potresaju ovaj gusto naseljeni teritorij i kompromitiraju pimjenu sigurnosnog plana koji je utvrdila jedinstvena vlada Hamas-Fatah koja obavlja dužnost od 17. marta.

Palestinski ministar unutarnjih poslova Hani Kawasmeh podnio je u ponedjeljak ostavku na dosadašnju dužnost, poljuljavši dva mjeseca staru vladu nacionalnog jedinstva, nakon što je najsilovitiji val frakcijskih sukoba u posljednjih nekoliko mjeseci potaknuo strahovanja od izbijanja građanskog rata.

Usprkos primirju među palestinskim frakcijama, postignutom uz egipatsko posredovanje, sukobi gotovo svakodnevno odnose žrtve.