Svijet
0

U masakru u američkom kampusu ubijena 21 osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Naoružani čovjek u ponedjeljak je otvorio vatru u spavaonici i učionici Tehničkog univerziteta u Virdžiniji ubivši najmanje 21 osobu i ranivši 21 prije nego što je ubijen, saopćila je policija.

"Danas je naš univerzitet pogodila tragedija monumentalnog obima. Univertzitet je šokiran i uistinu užasnut", izjavio je predsjednik univerziteta Charles Steger, javio je AP.

Univerzitet je izvijestio o pucnjavama na suprotnim stranama kampusa od 2.600 jutara zemlje koja je počela oko 7,15 sati ujutro u West Ambler Johnston, studentskom domu za 895 ljudi i o nastavku pucnjave dva sata kasnije u Norris Hallu, inžinjerijskoj zgradi.

Jedan student ubijen je u spavaonici a ostali u učionicama, saopćio je policijski načelnik W.R. Flinchum.

Nakon pucnjave, svi ulazi u kampus su zatvoreni, a nastava je otkazana za utorak.

"Bilo je mnogo komocije. Teško je reći šta se tačno dešavalo", izjavio je Jason Anthony Smith (19), koji živi u spavaonici u kojoj je došlo do pucnjave.

Aimee Kanode, brucoš iz Martinsville, izjavila je da se pucnjava desila na četvrtom spratu spavaonice West Ambler Jonston, jedan sprat iznad njene sobe. Njena sustanarka pokucala je na njena vrata oko osam sati ujutro kako bi obavijestila studente da se sakriju.

"Bilo smo u zamci. Oni su privremeno otvorili vrata i napadač je počeo pucati ponovo", kazala je Kanode.

"Svi smo bili zaključani u našim spavaonicama i surfali po internetu pokušavajući da saznamo šta se dešava", kazala je Kanode.

Madison Van Duyne, studentica koju je telefonski intervjuisao CNN, izjavila je: "Svi smo u zamci. Većina studenata sjedi na spratovima u dalje od prozora kako bi pokušavali da budu sigurniji što je moguće više."

To je drugi put u manje od godinu da je kampus zatvoren zbog pucnjave.

U augustu 2006., prvi dan nastave je otkazan i kampus je bio zatvoren kada je zatvorenik iz zatvora navodno ubio bolničkog stražara u blizini kampusa i pobjegao u područje univerziteta. Zamjenik šerifa angažovan u potjeri ubijen je na stazi u neposrednoj blizini kampusa.

Optuženi napadač William Morva suočen je s optužbama za ubistvo koje povlače smrtnu kaznu ukoliko bude osuđen.