Svijet
4

U maršu protiv Putina 10.000 demonstranata

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Između 10.000 i 20.000 demonstranata, prema procjeni policije i organizatora, započelo je u utorak u podne marš protiv vlasti predsjednika Vladimira Putina u centru Moskve.

"Marš je počeo u 13 sati na bulevarima i u njemu učestvuje oko 10.000 ljudi", saopćila je policija. Zvaničnik pokreta Solidarnost i suorganiozator Sergej Davidis ocijenio je da broj učesnika ide do 20.000", javila je agencija Interfax.

Više od 12.000 pripadnika snaga reda, policajaca, interventnih jedinica i trupa ministarstva unutarnjih poslova mobilizirano je u Moskvi 12. juna, na ruski državni praznik, saopćila je policija u Moskvi. Demonstracije se odvijaju u napetoj atmosferi, nakon što je u ponedjeljak izvršeno desetak pretresa u kućama lidera opozicije.

Lideri opozicije Aleksej Navalni, Sergej Udaljcov, Ilja Jašin i Ksenija Sobčak pozvani su da se danas pojave na saslušanju u policiji u vrijeme kada održavanja mitinga u Moskvi. Oni su pozvani u okviru istrage o neredima na mitingu 6. maja kada je povrijeđeno više ljudi.

Policija je jučer izvršila pretres njihovih stanova. Predstavnici ruskih nevladinih organizacija ocijenili su da su pretresi stanova vršeni uz kršenje zakona, jer nije bilo dozvoljeno prisustvo advokata.

Inače, prošle sedmice ruski parlament je donio na inicijativu vladajuće Jedinstvene Rusije izmjene zakona o mitinzima, kojima su drastično povećane kazne za organizatore i učesnike neodobrenih protesta. Zakon je stupio na snagu u subotu.