Svijet
0

U Makedoniji krizno stanje zbog visokih temperatura

FENA
Makedonija
Makedonija
Zbog temperatura iznad 40 stupnjeva Celzijevih u Makedoniji je proglašeno krizno stanje. Od petka se uvodi radno vrijeme od 7 do 13 sati, a za one koji rade na otvorenom do 11 sati. Poduzimaju se i posebne mjere protiv požara jer ih je u zadnjih 20 dana izbilo više od 200.

Temperatura u četvrtak u Makedoniji dostigla je 40 stupnjeva a od petka se očekuju još više temperature.

Ministar zdravstva Imer Selmani je najavljujući mjere zaštite izjavio i da su trudnice oslobođene od rada dok traje krizno stanje.

Mjere se ne uvode samo za javnu upravu već i za privatne pravne subjekte, a njihovu provedbu će nadgledati inspekcijske službe.

Najavljeno je također da će Fond za zdravstvo financirati postavljanje klima uređaja u svim prostorijama gdje borave bolesnici, kao i u službama hitne pomoći.

Visoke temperature i ljudska nepažnja izazvale su mnogo požara. U proteklih 20 dana registrirano je više od 200 požara. Požari su uglavnom ugašeni a trenutačno jedino bijesni požar u nacionalnom parku Jasen koji može zahvatiti i Tetovo.

Radi zaštite od požara najavljene su oštrije mjere kontrole šuma s kopna i iz zraka i poseban režim za boravak u šumama.