Ljubljana
0

U Ljubljani u subotu sindikalne demostracije

FENA
U Ljubljani će se u subotu održati demonstracije koje organizira sedam sindikalnih središnjica, pridružit će im se i predstavnici organizacija umirovljenika i studenata, a razlog prosvjeda je porast inflacije i troškova života te sindikati zahtijevaju porast osnovnih plaća od najmanje 3,5 posto. Sindikati zahtijevaju dogovor o tome s poslodavcima, a u suprotnom prijete organizacijom generalnog štrajka.

Predsjednik najveće sindikalne središnjice, Saveza samostalnih sindikata- ZSSS Dušan Semolič izjavio je da će to biti jedne od najvećih demonstracija u Sloveniji do sada, te da se radi o "klasičnom sukobu rada i kapitala".

Predsjednik slovenske Gospodarske komore Samo Hribar Milič kao predstavnik poslodavaca ocijenio je zahtjeve sindikata nerealnima, tumačeći da bi povećanje plaća za 3,5 posto značilo dodatnu isplatu 100 milijuna eura, što bi ugrozilo egzistenciju dobrog dijela radnih mjesta i poduzeća, te dodatno ugrozilo socijalno stanje u državi.

Sindikati tvrde da su demonstracije upozorenje poslodavcima i da nisu usmjerene protiv vlade. Oporba lijevog centra podržava organizatore demonstracija dok su vladajuće stranke iznijele rezervu glede sindikalnih zahtjeva smatrajući da bi povećanje plaća imalo negativan utjecaj na zaposlenost i inflaciju.

Slovenski premijer Janez Janša, čiju vladu sljedećeg tjedna čeka glasovanje o povjerenju, izjavio je za RTV Sloveniju da sindikati demonstracijama žele pokazati svoju moć, ali da zahtjevi za povećanjem plaća neće imati konkretnoga učinka jer su poduzeća u različitom financijskom stanju, neka imaju visoke profite, a druga su u teškoćama i bore se za konkurentnost.

Janša je rekao da nije moguće zajamčiti radnicima linearno povećanje plaća na razini cijele države i da vlada na to nema utjecaja, te da do promjena u ponašanju velikih poduzeća koja premalo plaćaju radnike, pri čemu je osobito istaknuo velike trgovačke lance, neće doći dok se bude "demonstriralo u Ljubljani", a ne pred upravama tih poduzeća.