Nakon šest godina
448

U Libiji oslobođen Gadafijev sin Saif

Klix.ba
Saif al-Islam Gadafi
Saif al-Islam Gadafi
Saif al-Islam Gadafi, drugi sin preminulog lidera Libije Muamera Gadafija, oslobođen je, a taj potez bi mogao uzrokovati dodatnu nestabilnost u zemlji.

Saif je trebao biti Gadafijev nasljednik, a proteklih šest godina je proveo u pritvoru u gradu Zintanu. Bataljon Abu Bakr al-Siddiq je saopćio da je Saif oslobođen u petak, ali da se nije pojavio u javnosti. Lokalni mediji pišu da se trenutno nalazi u gradu Baydi s porodicom.

Njegovo oslobađanje je izvršeno na zahtjev "privremene vlade", čije je sjedište na istoku zemlje. Međutim, Saifa je sud u Tripoliju, koji se nalaz i na zapadu zemlje, u odustvu osudio na smrt. Na zapadu kontrolu ima vlada koju podržava UN.

Ranije su se također pojavljivali izvještaji da je Saif oslobođen, ali su oni bili lažni. On je uhapšen u pustinji u novembru 2011. godine dok je pokušavao pobjeći u Niger, a ustanovljeno je da mu nedostaje nekoliko prstiju.

Nekadašnji playboy se ranije pojavljivao na Zapadu kao javno lice Gadafijevog režima te se smatrao nasljednikom svog oca. U Libiji još uvijek ima onih koji ga podržavaju, tako da bi mogao ponovo ući u politiku.

Saifa traži međunarodni sud zbog zločina protiv čovječnosti tokom pokušaja njegovo oca da uguši pobunu.