Uoči izbora
7

U Libiji naoružane osobe zatvorile pet naftnih terminala

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Naoružane osobe zatvorile su u petak pet naftnih terminala na istoku Libije, protestujući zbog, kako tvrde, neravnomjerne raspodjele mjesta u Kongresu, čiji će se članovi birati na izborima u subotu.

Vođa protesta Ibrahim el-Jadran rekao je za AFP da pokret Vadi Ahmar, na čijem se čelu nalazi, želi da mjesta u generalnom nacionalnom Kongresu budu jednako podijeljena po regionalnim linijama.

Međutim, vlasti su, pozivajući se na demografske podatke, 100 mjesta dodijelili zapadnom regionu Tripolitaniji, 60 istočnoj Cirenaiki i 40 južnoj oblasti Fezan.

"Nastavit ćemo protest do subote navečer. Ukoliko vlasti ne izvrše preraspodjelu mjesta, razmotrit ćemo druge mjere", poručio je el-Jadran.

On je istakao da grupa Vadi Ahmar nije povezana sa plemenskom i političkom grupom iz Bengazija, koja ima slične zahtijeve i zaprijetila je da će bojkotovati subotnje izbore.

Pojedine grupe iz Bengazija, grada u kome je počela pobuna protiv režima Muamera Gadafija prošle godine, čak prijete da će sabotirati prve višestranačke parlamenterne izbore koji se u Libiji organizuju u posljednjih više od 50 godina.

Vladu u Tripoliju i međunarodnu zajednicu uoči izbora u Libiji ne brinu samo grupe na istoku zemlje koje traže veću zastupljenost u Kongresu, budući da su posljednjih nekoliko sedmica obilježili sukobi između različitih zajednica na zapadu i jugu zemlje u kojima je poginulo više od 100 osoba.