Svijet
0

U Libanu u borbama od nedjelje 46 mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četrdesetšest osoba je ubijeno, među njima 27 vojnika, 17 islamista i dva civila, u nedjelju u borbama između vojske i ekstremista Fataha al-Islama, na sjeveru Libana, saopćili su u ponedjeljak vojni, palestinski i bolnički izvori.

U borbama je bilo više od 110 povrijeđenih.

Prema vojnom glasnogovorniku, 27 vojnika je ubijeno. Mnogi od njih su smrtno stradali u iznenadnim napadima islamističkih boraca na položaje vojske na prilazima palestinskih izbjegličkih logora u Nahru al-Baredu, blizu Tripolija, glavnoga grada sjevera Libana, dodao je on.

Ostali vojnici su ubijeni u zasjedi južno od Tripolija gdje su svi smaknuti nakon što su kidnapovani na putu u regionu, saopćio je ministar za informiranje Ghazi Aridi.

Sedamnaest boraca palestinske skupine je također ubijeno, deset u zgradi u Tripoliju u kojoj su bili opkoljeni i sedam blizu izbjegličkog logora u Nahru al-Baredu, saopćila je policija i palestinski izvori.

Borbe su nastavljene u ponedjeljak ujutro u Nahru al-Baredu između vojske i militanata Fatah al-Islama, palestinske skupine bliske Al-Qaidi i sirijskim obavještajnim službama.