Svijet
0

U Lahoreu zabranjene demonstracije i okupljanja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grad Lahore, na istoku Pakistana, zabranio je u utorak demonstracije i okupljanja, dva dana pred najavljeni početak "dugog marša" advokata i pristalica opozicije, koji se završava u Islamabadu, objavile su vlasti.

Advokati i opozicione stranke organiziraju ovaj marš od 12. do 16. marta, tražeći povratak na svoje funkcije sudija koje je smijenio bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf, među kojima je i sudac Iftikhar Muhammad Chaudhry, bivši predsjednik Vrhovnoga suda.

Demonstranti se okupljaju 12. marta u Karačiju a 16. marta stižu u Islamabad, prolazeći kroz Lahore.

Zabrana je odlučena vezano za "demonstracije, okupljanja i nošenje oružja", rekao je Khusro Pervez, šef policije u Lahoreu. "Svaka osoba koja prekrši zakon ili izazove štete na račun države bit će odgovorna u skladu sa zakonom".

Shabbaz Sharif, brat glavnoga opozicionog čelnika Nawaza Sharifa i bivšeg šefa provincije Pendžab, izjavio je da neće poštovati zakon te pozvao pristalice da učestvuju u maršu bez obzira na zabranu.

On je ponovo pozvao policiju i zvaničnike administracije da ne poslušaju vladine naredbe i spriječe buduće demonstracije. "Pozivam administraciju i policiju da ne poslušaju nelegitimne naredbe vlade o blokiranju demonstracija", rekao je on.

Pakistanska vlada zaprijetila je da će sudski goniti Nawaza Sharifa što je podsticao stanovništvo da izađe na ulice kako bi protestirali protiv odluke Vrhovnoga suda, najveće sudske instance u zemlji, koja zabranjuje politički život njemu i njegovom bratu.