Ubijeni u Pustinjskoj oluji
0

U Kuvajtu otkrivena grobnica s tijelima 55 iračkih vojnika

FENA
Kuvajt (Foto: AFP)
Kuvajt (Foto: AFP)
U Kuvajtu je pronađena masovna grobnica s ostacima 55 iračkih vojnika ubijenih tokom operacije Pustinjska oluja 1991. godine, javila je danas kuvajtska državna novinska agencija Kuna.

Portparol kuvajtskog ministarstva unutrašnjih poslova saopćio je da je bilo lako identificirati tijela u masovnoj grobnici na sjeveru Kuvajta na osnovu uniforme i prikačene iračke vojne identifikacije, prenijela je agencija Rojters.

Vršilac dužnosti podsekretara kuvajtskog ministarstva Gazi Abdulrahman al Omar nadzirao je otvaranje masovne grobnice u prisustvu predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) i multinacionalnih snaga u Iraku, kao i iračkog ministarstva za ljudska prava i medicinskog odjeljenja forenzičara.

Kuvajt će započeti proces predaje pronađenih posmrtnih ostataka iračkih vojnika iračkoj strani u saradnji s MKCK-om i Kuvajtskim nacionalnim komitetom za nestala lica.

Britanska agencija navodi da je masovna grobnica pronađena na osnovu indicija MKCK i Kuvajtskog komiteta u pokušaju otkrivanja sudbine oko 600 Kuvajćana koji su nestali u Pustinjskoj oluji koja je inicirana prethodnom invazijom bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina na Kuvajt.