Poljska
7

U kovčegu Lecha Kaczynskog posmrtni ostaci još dvije osobe

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Poljske vlasti saopćile su da su pronašle posmrtne ostatke više osoba u kovčegu bivšeg predsjednika Lecha Kaczyńskog koji je poginuo u avionskoj nesreći 2010. godine u Rusiji.

Istraga o nesreći je obnovljena, a u kovčegu poginulog predsjednika su pronađeni dijelovi tijela još dvije žrtve. U kovčezima još 24 poginule osobe pronađeni su posmrtni ostati drugih putnika, saopćeno je.

Neki zvaničnici su od samog početka istrage tvrdi da je eksplozija u avionu uzrokovala pad, ali za to nije bilo dovoljno dokaza. Debata o uzrocima u Poljskoj još traje, a zvanični nalaz prve istrage bio je da je pad uzrokovala greška pilota.

Sada je vladajuća stranka u Poljskoj koju vodi Jarosław, brat blizanac poginulog predsjednika, naredila novu istragu tvrdeći da prva nije provedena u skladu sa zakonom.

Zamjenik glavnog tužioca je saopćio da je u jednom kovčegu pronađeno jedno tijelo sastavljeno od dva. Gornji dio je pripadao nadbiskupu Mironu Chodakowskom dok je donji dio pripadao vojnom biskupu Tadeuszu Płoskom.

Poljska javnost optužuje Rusiju zbog nonšalantnog odnosa prema tijelima žrtava avionske nesreće. Kovčezi žrtava su dopremljeni u Poljsku zapečaćeni.