Svijet
0

U Košicama, Evropskoj prijestolnici kulture, hiljade ljudi žive u smeću

Klix.ba
Grad Košice u Slovačkoj je 2013. godine, zajedno sa francuskim Marseilleom, proglašen Evropskom prijestolnicom kulture. No, fotografije koje stižu iz tog grada svjedoče da u neke dijelove kultura nikada nije ni stigla te da hiljade Roma žive u uvjetima nedostojnim čovjeka.

Košice su imenovanjem za evropsku prijestolnicu kulture dobile više od 60 miliona eura, kako bi taj novac bio uložen u infrastrukturu, kreativnu industriju i turizam.

Međutim, u predgrađu, u naselju Lunik IX živi 8.000 Roma, uglavnom djece, i to u veoma lošim uvjetima, u smeću, bez vode i kanalizacije, ali i bez struje.

Djeca i njihovi roditelji žive u napuštenim i oronulim zgradama koje gotovo da su zatrpane smećem. Djeca u prljavoj odjeći, neumivena i uglavnom bosa, igraju se u smeću, prljavštini i blatu.

Pitke vode u tom naselju gotovo da i nema, a i ono malo izvora što imaju zagađeni su otpacima. Taj problem mogao bi utjecati na vodosnabdijevanje cijelog grada, a ne samo tog naselja.

Djeca iz tog naselja ne idu u školu i vrlo mladi se odaju porocima. Tamo nije čudno vidjeti dječicu mlađu od deset godina kako "uživaju" cigarete, objavio je Daily Mail.

Velika većina stanovnika naselja Lunik IX je nezaposlena, stoga nemaju novca da plate račune za vodu, plin i električnu energiju.

Djeca uglavnom pate od bolesti kao što su hepatitis, dijareja i meningitis, a zbog nehigijenskih uvjeta u kojima žive većina ih ima vaške.

Ipak, ako krenete dalje iz tog naselja, uvidjet ćete veliki kontrast. Košice uistinu jesu predivan grad, smješten na rijeci Hornad. U gradu djeluju tri univerziteta, brojni muzeji, galerije i pozorišta, a stanovništvo se uglavnom bavi industrijom.

Upravo zbog svoje ljepote i posvećenosti kulturi i izabran je za Evropsku prijestolnicu kulture.