Austrija
0

U Koruškoj obilježena godišnjica smrti Joerga Haidera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prva godišnjica smrti austrijskog političara Joerga Haidera, vođe austrijske ekstremne desnice, obilježena je u Koruškoj otkrivanjem spomenika na mjestu saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo, a prije dva dana otvorena je i izložba o njegovu životu.

Spomenik je u nedjelju otvorio Haiderov nasljednik na dužnosti zemaljskog poglavara Koruške Gerhard Doerfler, naglasivši da Haider austrijsku politiku nije samo oblikovao nego i demokratizirao.

U muzeju Bergbau, na "sveobuhvatnoj" izložbi posvećenoj Haideru, prema političkim promatračima, nema ni spomena o Haiderovim antisemitskim ispadima ili nacističkoj prošlosti - njegovi roditelji bili su simpatizeri Hitlerove Nacionalsocijalističke stranke, a otac mu je bio i član Hitlerovih jurišnih odreda.

Austrijski mediji ovih dana, a posebno u nedjelju, opširno pišu o Haiderovu kontroverznom životu, smrti i kultu te, kako se naglašava, "luđačkom kultu u Koruškoj".

Tako je dnevni list Wiener Zeitung, pod naslovom "Haider popularniji nego ikad" napisao kako niko u Koruškoj ne želi vjerovati da je Haider poginuo u saobraćajnoj nesreći zbog alkoholiziranog stanja (izmjereno je 1,7 posto promila alkohola u krvi), nego da je bio žrtva urote i atentata.

Na pokrajinskim izborima održanim u martu njegova stranka BZOe, koja je kampanju vodila koristeći se njegovim slikama, dobila je 45 posto glasova, koliko nikad nije osvojio ni sam Haider.

Izvan Koruške, Haiderov utjecaj već je izblijedio - njegova stranka više nema predstavnika ni u jednoj pokrajinskoj skupštini, prenosi Hina.