UN-ova konferencija o klimi
0

U Kopenhagenu uhapšeno preko 960 demonstranata

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Policija je, prema zadnjim informacijama, uhapsila oko 960 demonstranata zbog sumnje da su jučer tokom demonstracija u Kopenhagenu bacali cigle i petarde i razbijali prozore u centru grada, prenosi Bild.de.

"Dosta se o klimi pričalo, sada se mora stupiti u akciju“, uzvikivalo je jučer desetine hiljada demonstranata koji su izašli na ulice Kopenhagena pozivajući da se poduzmu oštre i hitne mjere u vezi sa klimatskim promjenama.

Inače, većina uhapšenih, kako je saopćeno iz policije, su pripadnici militantih grupa iz sjeverne Evrope poznatijih kao "Crni blokovi", koji su osumnjičeni za izazivanje uličnog nasilja tokom samita NATO-a u Strazburu prošlog aprila.

I UN - ovoj konferenciji o klimatskim promjenama su prisustvovali predstavnici preko 190 zemalja, a na konferenciji je rečeno da ako sve zemlje ne budu složno i odlučno djelovale, promjene klime će poharati naš planet, a s njim i naše blagostanje i sigurnost. Opasnosti postaju sve očitije već cijelu jednu generaciju. Naime, 11 od proteklih 14 godina spada među najtoplije ikad zabilježene godine, arktički ledeni pokrivač se topi, a prošlogodišnje podivljale cijene nafte i hrane daju naslutiti buduće pustošenje.

U znanstvenim časopisima pitanje nije više treba li kriviti ljude, već koliko malo vremena preostaje da se ograniči šteta. Pa ipak, dosad je reakcija svijeta bila mlaka i bezvoljna.