Pakistan
0

U kontejneru pronađeno 45 mrtvih Afganistanaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tijela 45 afganistanskih imigranata, pronađena u subotu u kontejneru na kamionu koji su napustili vodiči na jugu Pakistana, vraćena su u ponedjeljak u njihovu zemlju, doznaje se iz zvaničnih pakistanskih izvora.

Stotinjak osoba koje su očigledno htjele da odu u Iran preko Pakistana, bilo je zatvoreno u tom kontejneru koji su vozač kamiona i još jedan čovjek napustili kad su primijetili da su se nesretni ljudi ugušili, javio je AFP.

Kada je policija koju su stanovnici alarmirali začuvši buku u kontejneru otvorila vrata, izvukla je leševe 45 osoba, a ostale putnike odvezla u bolnicu u teškom stanju.

Drama se odvijala dvadesetak kilometara od Quette, glavnog grada pakistanske pokrajine Balučistan, na granici s Afganistanom i Iranom.

Pakistanske vlasti su uhapsile 41 preživjelog putnika, a 16 hospitaliziranih će također biti pritvoreno zbog kršenja zakona o imigraciji.

Istražitelj Shahab Azeem je precizirao da je jedan Afganistanac optužen zato što je od svakog putnika uzeo po 280 eura kako bi ih prevezao u Iran.