SAD
0

U Kongresu traže od Busha da sazove G-8

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Dva demokratska čelnika u američkom Kongresu zatražila su u četvrtak od predsjednika Georgea W. Busha da sazove krizni samit grupe G-8 kako bi se pokušao naći odgovor na financijsku krizu, navodi se u zajedničkom saopćenju Nancy Pelosi i Harryja Reida.

Oni od Busha traže da preuzme vođstvo koje "američki narod i svijet" očekuju od SAD-a, ocijenivši da skup koji je predsjednik zakazao za subotu s ministrima financija i bankarima iz grupe G-7 nije dovoljan, javio je AFP.

"Čini se kako je hitno da SAD odigra ulogu lokomotive i okupi lidere iz najrazvijenijih ekonomija kako bi se pomoglo da se izbjegnu još teže ekonomske posljedice", napisali su Harry Reid, koji predvodi demokratsku većinu u Senatu, i Nancy Pelosi, koja predsjedava Predstavničkim domom.

U grupi G-8 je osam najrazvijenijih zemalja na svijetu: Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija, Japan i Rusija.

Pismo je predsjedniku upućeno kad je Wall Street doživio novi debakl jer je Dow Jones pao za 7,33 posto, što je 678,91 bodova.